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Q.  A  semen  analysis  for  viability  was  collected  at  9:30  AM and  not
received  in  the  laboratory  until  1:40  PM.  Our  standard  operating
procedure says this test must be analyzed one hour after collection, with
no  disclaimers  stated  for  late  receivables.  Therefore,  it  is  my
understanding that a specimen received five hours after collection would
be  considered  unacceptable  because  the  viability  of  the  semen  is
compromised and the collection delivery does not follow our SOP. My
supervisor advised accepting the specimen and putting a disclaimer on it:
“The receipt time in lab was 1:40 PM. Test may be compromised.” This is
not in the SOP. I feel this specimen should have been rejected and re-
collected.  This  is  not  the  first  time  this  has  occurred.  Laboratory
technicians  put  their  name on  the  test  with  the  disclaimer,  not  the
supervisor.
A.  The  first  issue  is  the  laboratory  has  an  SOP  that  states  semen  specimens  “must  be  analyzed  one  hour  after
collection.” The specimen was collected at 9:30 AM and received at the lab at 1:40 PM. To test and report the
specimen would be a deviation from the SOP. In short, the lab did not follow its standard operating procedure.

Second, it appears the lab is not following the current recommendations for semen analysis regarding sample
collection. Per the WHO Laboratory Manual for the Examination and Processing of Human Semen, 5th ed., sections
2.2.5 and 2.2.6 recommend the semen sample be delivered to the laboratory within one hour of collection.

Third,  the  SOP  should  be  updated  to  specifically  address  what  to  do  in  the  event  the  specimen  arrives  in  the
laboratory outside of the allowable testing period.

Last,  to help reduce the number of  samples received out of  stability,  the lab should consider preparing an
informational sheet or pamphlet to give to the patient that describes the allowable collection methods and time
frame for return of the specimen to the laboratory. All aspects of semen analysis, including collection, should be
standardized if the results are to provide valid, useful information.

World Health Organization. WHO Laboratory Manual for the Examination and Processing of Human Semen, 5th ed.
Geneva: WHO Press; 2010.
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Q. What is the PD-L1 immunohistochemistry combined positive score and
how does it compare with the tumor proportion score?
A. On Sept. 22, 2017 the Food and Drug Administration granted accelerated approval to pembrolizumab (Keytruda)
for patients with recurrent locally advanced or metastatic gastric or gastroesophageal junction adenocarcinoma

whose tumors express PD-L1 as determined by an FDA-approved test.1

The  approval  was  based
on results of a phase two
study  (Keynote-059)  that
enrolled 259 patients with
gastric  or  GEJ  adenocarcinoma  and  showed  an  improved  objective  response  rate  in  patients  with  tumors

expressing PD-L1.2,3 The FDA-approved PD-L1 test used in this study was the PD-L1 22C3 pharmDx (Dako) using
the following combined positive score (CPS) formula, with PD-L1 expression defined as a CPS ≥ 1.

CPS is distinct from TPS. Both the combined positive score and the tumor proportion score (TPS) are FDA-approved
IHC scoring systems for PD-L1 expression. However, the two scores apply to two different tumor types: CPS is used
for gastric or GEJ adenocarcinoma, whereas TPS is used for non-small cell lung cancer. Additionally, TPS is defined
as the percentage of viable tumor cells showing partial or complete membrane staining at any intensity; it does not
consider staining in non-tumor cells.

The CPS numerator. The cell types included in the CPS numerator are tumor cells as well as tumor-associated
lymphocytes  and  macrophages.  All  other  cell  types  are  excluded,  including  plasma  cells,  eosinophils,  and
neutrophils.

Staining  is  best  assessed  at  20×  magnification.  For  tumor  cells,  analogous  to  the  approach  for  the  TPS  in  lung
cancer, any convincing partial or complete linear membrane staining (≥ 1+) is considered as PD-L1 staining.
Cytoplasmic staining alone in tumor cells is not regarded as positive. The scoring for macrophages is similar to that
for tumor cells. For lymphocytes, however, the positively stained cells tend to have indistinguishable membranous
and cytoplasmic staining owing to these cells’ high nucleus to cytoplasm ratio; as such, both membranous and

cytoplasmic staining (≥ 1+) are considered positive.3

The CPS denominator. Only viable tumor cells are included in the CPS denominator. A minimum of 100 tumor
cells must be present in the PD-L1-stained slide (biopsy or resection) for the specimen to be considered adequate
for evaluation.

The maximum score for CPS. Although the result of the CPS calculation can exceed 100, the maximum score is

defined as CPS 100.3

Scoring  heterogeneously  stained
samples. The general recommendation for
scoring  the  CPS  is  that  it  be  performed
within the context of the pathologist’s past
exper ience  and  best  judgment  in
interpreting IHC stains. In cases where the
staining  is  patchy,  one  may  base  the
scoring on the area or areas that have the
highest number of both positively stained
cells (per the CPS numerator) and viable
tumor cells. In cases where only one area
shows positive  staining,  that  area  would
constitute  the  basis  for  the  CPS.  In  cases  where  different  regions  show  positivity,  the  average  of  the  combined



positive scores from these different regions may be used. If a case shows only a few scattered positively stained
cells, then the numerator would be the total number of the positive cells (per the CPS numerator), and the
denominator would be the total number of the tumor cells within the area that the positive cells span.

PD-L1 IHC 22C3 pharmDx versus other clones. The FDA-approved PD-L1 IHC test in this clinical setting is the Dako
22C3 pharmDx. However, various other PD-L1 antibody clones exist,  including 405.9A11; B7-H1; PD-L1, 5H1;
SP263; SP142; 130021; 28-8; and E1L3N. Some institutions have validated the E1L3N clone from Cell Signaling
Technology against the PD-L1 22C3 pharmDx and applied it to clinical cases.

Reporting. Although a CPS ≥ 1 would meet the FDA-approved PD-L1 IHC criterion for use of pembrolizumab in
gastric and GEJ adenocarcinoma, as with other predictive markers, we recommend the actual score be indicated in
the pathology report. Our institution also reports the relative contribution to the CPS by tumor cells versus immune
cells (lymphocytes and macrophages). An example reporting format is as follows:

Summary. The CPS is a measure of PD-L1 positivity in both tumor cells and tumor-associated immune cells used
in gastric and GEJ adenocarcinoma. The inclusion of immune cells distinguishes it from the TPS, another PD-L1
scoring system used in lung cancers. Accurate evaluation of the CPS hinges on a thorough understanding of how
positivity is defined and what cellular components are to be analyzed.

U.S. Food and Drug Administration. FDA grants accelerated approval to1.
p e m b r o l i z u m a b  f o r  a d v a n c e d  g a s t r i c  c a n c e r .
https://www.fda.gov/Drugs/InformationOnDrugs/ApprovedDrugs/ucm5770
93.htm. Updated Sept. 22, 2017.
Fuchs CS, Doi T, Jang RW-J, et al. KEYNOTE-059 cohort 1: efficacy and2.
safety  of  pembrolizumab  (pembro)  monotherapy  in  patients  with
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PD-L1  IHC  22C3  pharmDx  Interpretation  Manual—Gastric  or3.
Gastroesophageal  Junction  (GEJ)  Adenocarcinoma.  Carpinteria,  Calif.:
D a k o ,  A g i l e n t  P a t h o l o g y  S o l u t i o n s ;  2 0 1 7 .
www.bit.ly/22C3pharmDx_manual.
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