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Submit your pathology-related question for reply by appropriate medical consultants. CAP TODAY will make every
effort to answer all relevant questions. However, those questions that are not of general interest may not receive a
reply. For your question to be considered, you must include your name and address; this information will be
omitted if your question is published in CAP TODAY.

Submit a Question

Q.  The  laboratory  at  which  I  work  uses  two  proficiency  testing  programs—from  the  CAP  and  an
alternate  provider—for  dermatologists  who  perform  fungal  smears.  Our  laboratory  administers
challenges for both programs every six months. The dermatologists have variably passed and failed
challenges from both programs such that the record of satisfactory challenges alternates between the
CAP and the alternate provider’s programs. Is our approach allowed? Do we need to stick with a
single PT provider for one year before switching?

A.September 2022—A laboratory may enroll  in a proficiency testing program for a particular test with more than
one PT provider. However, the laboratory needs to designate one of the two as the primary PT provider for that test
for  at  least  one  year  to  comply  with  CLIA  regulations.  This  ensures  that  performance  can  be  monitored
continuously for  an extended period to detect  trends and/or performance issues.  A different PT provider may be
designated after one year.

The laboratory must review and evaluate PT results from the designated PT provider and take corrective action for
each unacceptable result. If a laboratory enrolls in a secondary PT program to ensure proficiency or competency in
additional areas performing the same test or to evaluate multiple personnel who perform the same test, then the
laboratory must review the results from the secondary PT provider and address them per its policy.

In lieu of using two PT providers, the laboratory may want to use one PT provider and reuse the PT challenges after
the PT result due date to evaluate the proficiency or competency of additional dermatologists. You cannot share
the PT materials prior to the PT result due date.

Clinical  and  Laboratory  Standards  Institute.  QMS24:  Using  proficiency  testing  and  alternative  assessment  to
improve  medical  laboratory  quality.  3rd  ed.  2016.

Condition: Enrollment and Testing of Samples. 42 CFR §493.801(a) (1992).
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Q.  Should  flow  cytometry  be  used  to  test  a  cerebrospinal  fluid  specimen  with  known  or  suspected
Creutzfeldt-Jakob disease? Our hospital administration is pushing to run such samples. I think the
testing should not be done because it would contaminate the instrument and potentially endanger
the flow techs.

A.Biosafety in Microbiological and Biomedical Laboratories, copublished by the Centers for Disease Control and
Prevention and the National Institutes of Health, is a good resource on handling human materials that may contain
prions.

The online advisory document states:

https://www.captodayonline.com/qa-column-0922/
https://captodayonline.com/q-a-submission/


Prions are transmissible by inoculation, ingestion, or transplantation of infected tissues or homogenates.
Prion infectivity is high in the brain and other central nervous system tissues and lower in lymphoid tissues
including the spleen, lymph node, gut, bone marrow, and blood. A 2017 study indicates the presence of low
levels of prion infectivity in the skin of sporadic Creutzfeldt-Jakob disease (sCJD) decedents.

About 400 to 500 people in the United States are diagnosed with a prion disease annually. Patient samples,
excluding neurological tissue, are routinely tested by medical laboratory scientists in clinical laboratories using
reusable laboratory equipment.  According to the aforementioned publication,  “Although sCJD infections have
occurred in medical specialists and health professionals, including pathologists who encounter cases of CJD post-
mortem, no overall increased occupational risk for health professionals has been found.”

Although prions can be detected in skin and CSF, they are found in greater abundance in neural tissue. There is not
enough data to guarantee that there is zero risk of transmitting a prion disease by handling and processing CSF
and non-neural tissue from patients with prion disease. However, the epidemiological risk is between zero and
undetectable.

I believe that avoiding testing because of the theoretical risk of prion exposure, when the epidemiological risk is so
low, or even nonexistent, is too conservative of an approach. This approach is many times more likely to cause
patient harm, by preventing the diagnosis of a treatable disease, than it is to prevent occupational transmission of
prion disease.

Each institution should perform its own risk assessment and arrive at its own conclusions. Even if your institution
concludes that it is acceptable to process these CSF and other non-neural samples on reusable instrumentation, it
is possible that the instrument vendors may not be willing to service these instruments in such circumstances.

Centers  for  Disease  Control  and  Prevention,  National  Institutes  of  Health.  Biosafety  in  Microbiological  and
B i o m e d i c a l  L a b o r a t o r i e s .  6 t h  e d .  R e v i s e d  J u n e  2 0 2 0 .
https:/ /www.cdc.gov/ labs/pdf/SF_19_308133-A_BMBL6_00-BOOK-WEB-final-3.pdf
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