
Q&A column

Editor: Frederick L. Kiechle, MD, PhD
Submit your pathology-related question for reply by appropriate medical consultants. CAP TODAY will make every
effort to answer all relevant questions. However, those questions that are not of general interest may not receive a
reply. For your question to be considered, you must include your name and address; this information will be
omitted if your question is published in CAP TODAY.

Submit a Question

Q. I am a nurse in a cardiac cath lab that performs point-of-care testing, including for activated
clotting  time.  At  my  hospital,  the  POC  testing  coordinator  only  allows  other  cath  lab  staff,  usually
nurses, to use POC testing equipment if they have a copy of their diploma. Can staff who have proof
of licensure (such as from the American Registry of Radiologic Technologists) but do not have a copy
of their diploma be authorized to use POC testing equipment?

A.Laboratory and nonlaboratory testing personnel (nurses, respiratory therapists, radiologic technologists, and
medical  assistants)  must  meet  the  qualifications  appropriate  for  the  complexity  of  testing  performed.
Nonlaboratory  personnel  licensure  is  not  acceptable  documentation  to  demonstrate  compliance  with  CLIA
regulations for laboratory testing. All nonlaboratory personnel performing nonwaived POC testing must have proof
of academic achievement, such as a copy of their diploma, transcript, primary source verification report confirming
credentials, or equivalency evaluation from a nationally recognized organization for personnel trained outside of
the United States.

Per  CAP  laboratory  general  checklist  requirement  GEN.54750  Nonwaived  Testing  Personnel  Qualifications,
personnel performing moderate-complexity testing, including nonlaboratory personnel, must have a minimum of
one of the following:

an MD or DO degree with a current medical license.
a  doctoral  degree  in  clinical  laboratory  science  or  in  a
chemical, physical, or biological science.
a  master’s  or  bachelor’s  degree  in  medical  technology,
clinical laboratory science, or in a chemical, physical, or
biological science.
an associate’s degree in a chemical, physical, or biological
science or in medical laboratory technology.
a high school diploma or equivalent and record of having
successfully completed U.S. military training of 50 or more
weeks and served as a medical laboratory specialist.
a  high  school  diploma  or  equivalent  and  a  record  of
appropriate training and experience,  as defined in CLIA
regulation  42  CFR  §493.1423,  Testing  Personnel
Qualifications.

The laboratory must have records demonstrating that personnel meet minimum qualifications before authorizing
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them to perform patient testing.

For  more information on what  must  be included in  personnel  records,  refer  to  laboratory  general  checklist
requirement GEN.54400 Personnel Records.
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Q. I recently joined a hospital laboratory that verifies reagents lot to lot with patient samples using a
percentage  difference  of  10  for  all  parameters.  The  hospital  lab  where  I  previously  worked  used  a
CLIA  allowable-error  percentage.  Is  10  percent  allowable  error  acceptable  for  reagent  lot-to-lot
verification for all parameters?

A.  Performing  lot-to-lot  verification  is  important  for  detecting  significant  changes  in  test  performance  between
reagent  lots.  There  are  no  universally  accepted criteria  for  lot-to-lot  verification.  Each laboratory  director  should
define the magnitude of the difference in patient results that may warrant a change in clinical management. Using
± 10 percent as a universal criterion may cause a lab to be more or less stringent than is appropriate for a specific
test.

The Clinical and Laboratory Standards Institute’s EP26-A guideline provides a protocol for lot-to-lot verification. The
protocol  describes how to define a clinically  significant  difference and set  appropriate rejection limits  for  patient
results when changing reagent lots. Additionally, there are several examples in the literature in which labs describe
their acceptance criteria for lot-to-lot verification and how the criteria were established.

The  CLSI  guidelines  and  literature  references  are  helpful  resources  when  deciding  on  appropriate  lot-to-lot
acceptability criteria for an individual laboratory.
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