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Q. Is a tumor embolus in the capsule of the lymph nodes considered metastasis? Does the lung, like
the lymph nodes of the breast, have the concept of isolated tumor cells? As the staging rule is “when
in doubt, understage,” would the case therefore be pT2, N0?

A. The American Joint Committee on Cancer staging manual does not specify whether tumor should be present
within the parenchyma or within the capsule. My interpretation is that any tumor deposit within a lymph node >0.2
mm should be considered metastasis.

The eighth edition of  the AJCC manual  defines isolated tumor cells  (ITC)  for  lung cancer  as single tumor cells  or
small clusters of cells 0.2 mm in greatest dimension.1 Such cells are usually found in the subcapsular nodal
sinuses, but they may be seen within the nodal parenchyma. Lymph nodes with only ITCs should be staged as N0.
Before the lymph node metastasis is categorized as ITC, it is essential to cut deeper H&E levels to make sure the
tumor focus is not larger than 0.2 mm. The concept regarding ITCs in lung cancer is evolving, and further studies
are warranted.

The staging rule “when in doubt, understage” also applies to lung cancer.

1. Amin MB, Edge SB, Greene FL, et al., eds. AJCC Cancer Staging Manual, 8th ed. New York: Springer; 2017.
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Q. I am an MLS(ASCP) and have just started a new job in a hospital. Here, there are only three
reportable parameters on the vaginal wet prep: yeast cells, clue cells, and Trichomonas vaginalis —but
not white blood cells. If we do not report WBCs, are we leaving out an important parameter for
diagnosing vaginitis?

A.  WBCs  (specifically  polymorphonuclears,  or  PMNs)  can  be  recognized  in  the  vaginal  wet  prep  and  can  be
important for interpretation of results. Yeast and Trichomonas infections are inflammatory conditions characterized
by  the  presence  of  PMNs,  while  bacterial  vaginosis  is  not  inflammatory  so  PMNs  will  not  be  present.  It  is  also
important to understand that the presence of clue cells is very specific but not very sensitive for the diagnosis of
bacterial vaginosis. When using microscopy to diagnose bacterial vaginosis, a Gram stain scored using Nugent
criteria is recommended (Nugent RP, et al. J Clin Microbiol. 1991;29[2]:297–301).
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Q. When amending a surgical pathology report, is there a requirement to keep the original incorrect
report with the new corrected report in one document?

A. The anatomic pathology checklist requirement ANP.12185 provides supportive information for amended reports.
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The format of amended anatomic pathology reports is at the discretion of the laboratory. Surgical pathology
reports often have extensive interpretive or textual data, which may make replicating the entire original and
amended pathology report cumbersome and may render the report difficult to interpret. In such cases, a comment
in the amended report summarizing the previous information and the reason for the amendment can be provided.
Additionally,  records of  notifications to  clinicians for  amendments to  reports  that  may significantly  affect  patient
care must include the date and name of the person notified and preferably appear in the amended report.

U.S.  Department  of  Health  and  Human  Services,  Centers  for  Medicare  and  Medicaid  Services.  Clinical  Laboratory
Improvement Amendments of 1988; final rule. Fed Regist. 2003; 42 CFR §493.1291(k).
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Dr. Kiechle is a consultant, clinical pathology, Cooper City, Fla. Use the reader service card to submit your inquiries,
or  address  them  to  Sherrie  Rice,  CAP  TODAY,  325  Waukegan  Road,  Northfield,  IL  60093;  srice@cap.org.  Those
questions that are of general interest will be answered.

mailto:srice@cap.org

